Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Μνήμη τυχαίας προσπέλασης (RAM, Random access memory)

Μνήμη τυχαίας προσπέλασης (RAM, Random access memory)

                  
Μνήμη τυχαίας Προσπέλασης (RAM)
Μνήμη τυχαίας προσπέλασης
                  Η Μνήμη τυχαίας προσπέλασης (RAM,Random access memory) είναι όρος που      χρησιμοποιούμε για ηλεκτρονικές διατάξεις προσωρινής αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (μνήμης υπολογιστή), οι οποίες επιτρέπουν πρόσβαση στα αποθηκευμένα δεδομένα στον ίδιο χρόνο οπουδήποτε και αν βρίσκονται αυτά, δηλαδή με «τυχαία πρόσβαση». Σε αντίθετα με τις συσκευές αποθήκευσης δεδομένων, όπως οι μαγνητικές ταινίες, οι μαγνητικοί δίσκοι («σκληροί» ή «εύκαμπτοι»).
                 Η Μνήμη τυχαίας προσπέλασης είναι αποθηκευτικός χώρος σε μορφή μικρών καρτών (από ολοκληρωμένα κυκλώματα) που τοποθετούνται σε ειδικές υποδοχές στη μητρική πλακέτα. Κρατεί τα δεδομένα και τις εντολές για επεξεργασία από την ΚΜΕ (κεντρική μονάδα επεξεργασίας) , καθώς και τα αποτελέσματα (πληροφορίες) που προκύπτουν από αυτή. Η αποθήκευση είναι προσωρινή και τα δεδομένα διαγράφονται μετά από διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
               Πολλοί συγχύζουν την Μνήμη τυχαίας προσπέλασης (RAM) με την Μνήμη μόνο για ανάγνωση (ROM).  Η βασική διαφορά των δύο τύπων μνήμης είναι ότι η μεν RAM
 διατηρεί τα περιεχόμενά της μόνο όσο της επιτρέπει ο χρήστης ή το λογισμικό που εκτελείται και μόνο εφόσον το υπολογιστικό σύστημα τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια. Σε αντίθετη περίπτωση, τα περιεχόμενά της είτε αντικαθίστανται από άλλα είτε χάνονται ολοσχερώς. Η μνήμη ROM έχει προεγγεγραμμένο περιεχόμενο, πάντα από τον κατασκευαστή του συστήματος, και χρησιμεύει, συνήθως, για την εκκίνηση λειτουργίας του συστήματος (BIOS), μόλις αυτό αρχίσει να τροφοδοτείται με ρεύμα, οπότε και η μνήμη RAM είναι κενή περιεχομένου. 


Εδώ ένα video που μας συμβουλεύει πόση μνήμη τυχαίας προσπέλασης χρειαζόμαστε στον υπολογιστή μας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου